Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Andra resebrevet från Odens forskningsexpedition

Nyhet 2024-09-02
Oden iväg på forskningsresa uppe i Arktis

Polarforskningssekretariatet och Oden befinner sig just nu i Arktis. Expeditionen – som bygger på forskningstemat GEOEO – syftar till djupare förståelse kring marina kryosfärens dynamiska historia. Nu har det andra resebrevet från Oden kommit.

North of Greenland 2024 heter expeditionen där Polarforskningssekretariatet chartrar Oden och beger sig till Arktis. Under förra brevet berättade vi om den tuffa iskoncentrationen. Mycket annat har hänt sen sist.

Bilden nedan visar området som kartlagts 2019 och i år. Det färglagda öster om W 52° är gjort denna expedition.

En satellitbild på forskningen och dess avancering
Foto: Martin Jacobsson

Expeditionen har nu lämnat Newmann Bugt där de påbörjade ett arbete med att hitta lämplig rutt via Lincoln-havet mot Viktoria Fjorden. Under kvällen den 18 augusti nådde hon fram till de nordligaste breddgraderna från Ryder-expeditionen 2019. Här sker det både forskning ombord som iland. Helikoptrar står redo för att skicka ut forskare till olika hörn och ta prover. Där stannar de oftast hela dagen – och flygs hem igen på kvällen. Ombord tar de bottenprover, vattenprover och mycket arbete i laboratorium med att analysera allt material.

Bild på isbergen Viktoria Fjorden
Foto: Martin Jacobsson
Isbergen över viktoriafjorden
Foto: Martin Jacobsson

Efter att ha gjort mätningar i två dygn for Oden med besättning mot Stephensons Island. Väl där stannade expeditionen till i två veckors tid för att kartlägga hur långt in i fjorden de kunde fara. Havsisen var lättforcerad men omgiven av många isberg vilket försvårade navigeringen.

en räv hoppar mellan isflaken
Foto: Martin Jacobsson
Bild på narval
Foto: Martin Jacobsson

Förutom en räv som glatt hoppade runt på isflaken samt en flock på ungefär 50 narvalar har det varit skralt med djurliv under de senaste veckorna. Vi hoppas kunna se lite fler till nästa resebrev – och väntar med spänning om analyser och resultat från forskningen.

Läs mer hos Polarforskningssekretariatet

Vill du se var Oden befinner sig?

Rekommenderad läsning

Bild på fartyg som bryter is

Forskning

Tillsammans med aktörer i gemensamma program skapar Sjöfartsverket effektivare sjöfart.

Ett urval av våra forskningssatsningar