Isbrytning
Vi ser till att alla svenska hamnar kan ha öppet året runt.
Isbrytarturné 2023
Sjöfartsverkets isbrytare Frej, Ymer och Ale besöker några utvalda städer i Sverige under hösten med förhoppningen om att få fler att intressera sig för sjöfart.
Aktuella restriktioner
Under vintertid finns här gällande och aviserade trafikrestriktioner, isbrytarnas verksamhetsområde och annan viktig information för vintersjöfarten.
Isklasser och krav
För att ange kraven på isförstärkning använder Sjöfartsverket de finsk-svenska isklassbeteckningarna som fastställts att gälla från och med 2009.
Kontakta oss
Välkommen att kontakta den statliga isbrytartjänsten.
Sjöfart året om
Vi ser till att alla svenska hamnar kan ha öppet året runt. Sjöfartsverket bryter is till havs och assisterar fartyg som har problem att komma fram.
Våra isbrytare
Sjöfartsverket har fem egna isbrytare, Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer. Även verkets arbetsfartyg Baltica och Scandica har isbrytarförmåga.
Isbrytarhistoria
Den första havsisbrytaren, som byggdes för nordiska farvatten levererades 1890 av Finnboda varv i Stockholm. Beställaren var finska staten och fartyget döptes till Murtaja (brytaren).
Publikationer
Här finns tidigare års sammanfattningar av isvintrarna och andra publikationer relaterade till isbrytning.
Nya isbrytare
De nuvarande isbrytarna kommer att behöva bytas ut under kommande år. Därför har Sjöfartsverket inlett arbetet med att designa nya isbrytare.
Sjöfartsverket tar över driften av isbrytarna
Sjöfartsverket tar över driften av isbrytningen och välkomnar runt 150 nya medarbetare.
Senast uppdaterad 2023-10-11