Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Stärkta möjligheter för Sjöfartsverket att påverka den internationella sjöfarten

Nyhet 2024-08-22
Ett fartyg syns på havet i bakgrunden med en fyr i förgrunden

Från och med i dag blir IALA, International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities, en mellanstatlig organisation. Sjöfartsverket, i samverkan med Transportstyrelsen, representerar Sverige och får därmed en starkare röst för att påverka sjöfarten och utveckla säker navigering och skydd av den marina miljön världen över.

IALA har fram tills i dag varit en ickestatlig organisation. Som mellanstatlig får organisationen ökad befogenhet att utveckla och implementera standarder, rekommendationer och riktlinjer för bland annat hur prickar, bojar och fyrar ska vara utformade och hur trafikövervakningssystem till sjöss ska fungera.

— Det är mycket positivt för sjöfarten och i och med att organisationen får en större tyngd ökar även Sveriges möjligheter att påverka sjöfarten internationellt, för att främja säkrare navigering och minskad miljöpåverkan, säger Johan Wahlström, enhetschef på Sjöfartsverket och invald i IALAs råd.

Den nya statusen kommer att underlätta ett mer formaliserat samarbete med internationella sjöfartsorganisationer, myndigheter och andra intressenter, vilket främjar en enhetlig strategi för global sjösäkerhet.

En generalförsamling kommer nu att samlas i Singapore i februari nästa år,  där beslut bland annat ska fattas om vilka som ska sitta i IALAs råd kommande fyraårsperiod.

Rekommenderad läsning

Bild på fartyg som bryter is

Forskning

Tillsammans med aktörer i gemensamma program skapar Sjöfartsverket effektivare sjöfart.

Ett urval av våra forskningssatsningar