Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Ett kliv framåt för nya slussar i Trollhättan

Nyhet 2024-09-18
Himmel, sluss, älv

Nu är nya slussar i Trollhättan ytterligare ett steg närmare förverkligande. Detta då stadens kommunstyrelse beslutat om planbesked för den detaljplan som tillåter Sjöfartsverket och Trafikverket att genomföra det föreslagna slussprojektet i den norra dragningen.

För att nya slussar ska kunna byggas måste kommunens detaljplan slå fast att slussar får byggas på just den platsen. Detaljplanen är därför ett viktigt steg för att komma vidare i projektet som helhet. Ett positivt planbesked betyder att kommunen bereder plats för slussarna enligt det norra alternativet i kommande detaljplan.

— Tillsammans med Trollhättans stad och Vattenfall kan vi tillsammans skapa framtida lösningar  till gagn för både näringsliv och samhälle lokalt. Med nya slussar i norr ser vi att riskerna för påverkan av pågående sjöfart och näringslivet i stort minskar väsentligt då vald korridor ligger skild från dagens slussar, säger Sjöfartsverkets projektledare Johan Eriksson.

Den nya detaljplanen syftar till att skapa förutsättningar för att bygga nya, moderna slussar, tekniska anläggningar och väganslutningar. Samtidigt ska den säkerställa att projektet genomförs med största möjliga hänsyn till miljö, kulturarv och rekreationsområden, vilket är centralt för stadens utveckling.

Flera viktiga steg återstår innan byggnationen kan fastställas, inklusive miljöprövningar och tillståndsprocesser som Trafikverket ansvarar för. Flera steg återstår i detaljplaneprocessen, bland annat kommer Invånare och andra aktörer få lämna synpunkter innan beslut kan fattas om att anta planen.

Mer information om finns på Trafikverkets webb: Slussar i Trollhätte kanal

Läs mer på projektsidan

Rekommenderad läsning

Naturbild luleå

Satsa på sjöfart

På Sjöfartsverket finns udda jobb på vanliga platser – men också vanliga jobb på udda platser.

Lediga tjänster