Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Isbrytarna redo för säsongen

Nyhet 2022-12-02
En isbrytare i ett istäckt hav, himlen är blå och lite molnig.
Foto: André Haglund

Nu gör sig Sjöfartsverkets isbrytare redo för den kommande vintern. Isbrytaren Ale är operativt klar för säsongen och sätts snart in i beredskap och kan då med några timmars förvarning börja assistera handelssjöfarten.

Den första isen i de norra delarna av landet kom relativt sent i år, först för ett par veckor sedan. Hösten har varit mycket varm och det är varmare än vanligt i vattnet runt Sveriges kust.

Varje vinter införs restriktioner för områden där is kan påverka sjöfarten. Det innebär högre krav på vilka fartyg som får trafikera farvattnen. Måndagen den 5 december införs årets första restriktioner i norra Bottenviken.

- Fortsätter kylan ytterligare ett par veckor räknar vi med att genomföra den första assistansen innan jul, säger Amund Lindberg, driftledare på Sjöfartsverkets isbrytarledning.

Isbrytaren Ale kommer inom kort sättas i beredskap och kan då med några timmars förvarning börja assistera handelssjöfarten. Isbrytaren Oden ligger på varv i Landskrona för sista underhållet innan säsongen och i Luleå är Atle, Frej och Ymer tekniskt klara.

- Vi följer upp prognoser och issituationen dagligen i hela landet och kommer stegvis höja restriktionerna i takt med isens framväxt, säger Amund Lindberg.