Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Ett säkrare hummerfiske i höst

Nyhet 2024-09-24
Bild på person som håller upp en hummer

Nu är det premiärvecka för årets hummerfiske. Sjöfartsverket ansvarar för sjöräddning till havs och ser risker med just hummerfiske, som ofta sker från små båtar på utsatta platser. Men det finns åtgärder att vidta för att förebygga olyckor. Sjöfartsverkets räddningsledare ger sina bästa tips.

— Vi vet av erfarenhet att hummerpremiären brukar leda till ett antal larm och utryckningar då det är många som ger sig ut på sjön och vattnet är både kallare och vädret är i regel sämre nu än på sommaren, säger Daniel Ståleby, räddningsledare på sjö- och flygräddningscentralen.

Vädret har dock varit gynnsamt i början på veckan och det har varit en lugn inledning med enbart ett par ärenden som direkt eller indirekt kan härledas till hummerfisket. Men ännu har ingen situation lett till någon större insats.

—  I år har de första dagarna varit relativt lugna för oss vilket är väldigt positivt i och med att vädret har varit bra och att folk tar säkerheten på allvar, säger Daniel Ståleby.

En särskild sak att tänka på när det gäller hummerfiske är att rombärande humrar måste släppas i. Man ska också se till att inte lägga burar i farleder eller andra trafikerade stråk och se till att hummertinor är tydligt uppmärkta och syns bra.

Tre tips för ett säkrare hummerfiske

Säkerheten först

Använd alltid flytväst, och använd den på rätt sätt. En flytväst som bärs fel fyller ingen funktion. Den ska sitta bekvämt och inte glida omkring på kroppen. Flytvästen bör vara väl synlig i vattnet, gärna gul eller i starkt lysande färg.

Se till att kunna larma om olyckan är framme. Skydda mobilen från vatten. Har du VHF-radio kan du larma på kanal 16.

Ha brandsläckare ombord. Skulle något på båten börja brinna är det viktigt att själv kunna släcka i väntan på hjälp.

Att hålla sig nykter till sjöss är en säkerhetsfråga. Ingen blir bättre på att framföra en båt säkert med alkohol i kroppen.

Håll koll på utrustningen

Se till att hålla båten i trim, se till att motorn och rörliga delar är servade och kontrollerade. Se till att linor, ankare och tampar är i gott skick. Se till att du har en länspump som fungerar och kan hindra vattenläckage på andra sätt.

Om du använder plotter, så se också till att ha ett papperssjökort. Det är viktigt med en backup vid störningar.

Planera din rutt

Det lönar sig att tänka ett par steg framåt på sjön. Meddela anhöriga dina planer och håll dem underrättade om förändringar i din planerade rutt. Men var också beredd att planera om din rutt, beroende på väderomständigheter.

En av de stora olycksorsakerna till sjöss är snabba väderomslag. Genom att planera var du ska åka och hålla koll på väder och vind är det lättare att fatta kloka beslut. Följ väderleksprognoserna och lär dig tolka vad olika väder kan innebära. 

Rekommenderad läsning

Bild på lotsbåt med moln i bakgrunden

Sjö- och flygräddning

Sjöfartsverket ansvarar för statlig sjö- och flygräddningstjänst inom svensk räddningsregion.

Sjöfartsverkets räddningsorgan