Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Undvik olyckor på vinterisen

Nyhet 2023-12-05
Bild på två långfärdsskridskoåkare en solig vinterdag

Varje vinter får Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral in upp till trettio larm kopplade till fritidsaktiviteter på vinterisen; där de flesta assistansinsatserna sker runt Mälaren. Vi har tagit hjälp av räddningsledaren Lina Toresson för att hjälpa dig göra din utflykt säkrare.

Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral ansvarar för sjöräddningstjänst året runt. Det innebär att förutom handelssjöfart och färjetrafik såklart räddningsärenden som är kopplade till fritidsaktiviteter på vattnet.

– Innan du ger dig ut ska du alltid skaffa kunskap om isen. Visste du att över grund, sund och runt broar, bryggor och klippor kan isen vara svagare? Likaså längs farleder samt vid till- och frånflöden. Saltvatten gör isen svagare än sötvattnet i insjöarna, förklarar Lina Toresson, räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

Ett sätt att ha koll på isarna kan vara att titta på Skridskonätet som är en medlemsförening för de som är med i en långfärdsskridskoklubb. Du kan också använda ViVa som ger en bra överblick om vind- och väderförhållandena till havs.

Bild på gäng som åker långfärdskridskor

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningsstatistik

Rätt väder, kläder och utrustning

Och självklart är rätt utrustning avgörande. Ta med dig isdubbar, ispik, flythjälpmedel, räddningslina och var noga med att du bär dem lättillgängliga och utanpå kläderna.

– Ta med ombyte och förvara dessa i en vattentät påse. Du bör ha med en telefon i vattentätt fodral så du kan larma vid olycka. Lika viktigt som utrustning är att du meddelar någon om din färdväg samt hur länge du tänkt vara ute på isen. Då har Sjö- och flygräddningscentralen bättre förutsättningar för att hitta dig snabbare och det kan vara en avgörande faktor för att rädda liv, avslutar Lina.

bild på lina toresson
Sjöfartsverkets räddningsledare, Lina Toresson.

Checklista för en säker vinterutflykt

Rätt utrustning för rätt utflykt

Ta med dig relevant utrustning innan du ger dig ut på isarna. Isdubbar är en självklarhet, bär dem lättåtkomligt. Ha gärna med dig en vattentät påse med ombyte i din ryggsäck som har grenband och midjeband för att fungera som flythjälpmedel. Förutom isdubbar är det alltid bra att plocka med sig räddningslina och ispik.

Se till att du kan larma

Se till att du eller någon annan kan larma om olyckan är framme. Förvara mobiltelefonen i vattentätt fodral. Om du vistas utanför mobilnätens täckningsområden kan en personlig nödsändare vara ett lämpligt hjälpmedel. Om olyckan är framme – larma omedelbart. Ring 112, berätta vad som hänt, hur många som är inblandade och var ni är. Tid är en viktig faktor under vintern och framkörningstiden kan vara längre än under sommarhalvåret.

Ha sällskap eller informera andra om din resa

Åk helst inte ensam utan se till att ha sällskap så att hjälpen är nära om olyckan är framme. Om du nu nödvändigtvis måste fara ensam ska du meddela andra var du är och hur du kommer att åka samt när du beräknar komma hem. Då kan vi snabbare hitta dig vid en sökinsats.

Håll koll på fartyg

Sjöfart pågår året runt i svenska kustfarvatten och i de stora insjöarna. Förutom vanliga handelsfartyg kan man under vintern träffa på en hel del andra yrkesverksamma fartyg varav vissa tvingas bryta is där man minst kan ana det. Även om ett fartyg passerar utanför ett område kan det skapas vågor som fortplantar sig och bryter upp is långt ifrån där fartyget befinner sig.

Håll koll på isen

Se till att vara uppdaterad om aktuellt isläge dit du ska, kolla väder och vind innan du ger dig ut. Sjöfartsverkets app Viva är gratis att ladda ned och ger dig information om vindförhållandena till havs.

*Sjöfartsverket är ansvarig myndighet för statlig sjö- och flygräddningstjänst. Ansvaret gäller svenskt sjöterritorium samt Vänern, Vättern och Mälaren. Funktionen innebär både operativt arbete under pågående räddningsinsatser samt uppföljnings- och utvecklingsarbete. Utöver Sjöfartsverkets egna resurser som lotsbåtar, räddningshelikoptrar och VTS (Vessel Traffic Service/sjötrafikinformationscentraler) deltar i första hand båtar, svävare och flygande enheter från Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen, Polisen, Försvarsmakten och kommunal räddningstjänst i räddningsinsatserna. Den operativa samverkan koordineras av Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral, JRCC.

Rekommenderad läsning

Bild på kryssningsfartyget Cinderella

Färjetrafiken ökar kraftigt

Sjöfartsverkets statistik för våren 2023 visar att antalet passagerare till svenska hamnar ökade kraftigt i jämförelse med samma period året innan.

Ökning upp till 27%