Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Morups Tånge fyller 180 år

Nyhet 2023-11-01
Bild på Morupos tånge med en blomsteräng i förgrunden
Bild tagen av Morups Tånges Instagramkonto: Tngefyr.

Fyren på Morups Tånge är inte bara en trogen vägvisare i skymningen, utan kanske också Sveriges socialaste fyr. Den 1 november firade denna gamla goding sin 180 årsdag – följ med på en resa genom Kattegatts farvatten.

Fyrplatsen Morups Tånge, belägen nära Falkenberg i Hallands län, har en rik historia som går tillbaka till 1843 då fyren stod färdig och dess första lyckta tändes. På toppen av fyrens 28 meter höga stentorn brinner ett starkt ljussken som klyver mörkret hela 18 sjömil ut i Kattegatts farvatten. Vid skymningen, när solen sänker sig över horisonten och havet färgas i nyanser av rött och orange, tänds fyrens klara sken. Det är en magisk stund när fyren vaknar till liv och börjar sitt nattliga uppdrag att guida sjömän hem. 

Spektakulära sevärdheter

Fyrplatsen omges av vacker natur och en pittoresk stig leder besökare till fyrplatsen, där de kan utforska den gamla byggnaden och ta del av dess historia. Det är inte bara sjömän som har en plats i sina hjärtan för Morups Tånge fyr. Många besökare kommer hit för att uppleva en bit av Sveriges kusthistoria och njuta av den spektakulära skönheten i detta område. När du besöker Morups Tånge fyr bjuds du inte bara på en spektakulär utsikt över det öppna havet – utan även på en skattkista av historier. 

Bild på Morups tånge under natten med snö och ljus

Många sjömän har seglat längs denna farliga kust, där undervattensrev lurar och väderförhållandena kan vara förrädiska. Fyren har räddat otaliga liv och fartyg genom åren och har blivit en symbol för hopp och trygghet för de som färdas på dessa vatten. Förutom sin praktiska funktion har Morups Tånge också en charm som fångar besökarnas hjärtan.

Rekommenderad läsning

Fyren vid Svartklubben

Miljöinitiativ Svartklubben

Genom ett miljöinitiativ från båtmännen vid Svartklubben har de lyckats korta ner rutten utanför fyren. Därmed sparar de 7 procent bränsle.

Förbättringsförslaget