Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjöfartsverket tar över isbrytardriften

Nyhet 2024-07-01
Bild på Oden, frej och Ale när de ligger vid hamnen en fin kväll

1 Juli tog Sjöfartsverket över driften av isbrytarna och välkomnade samtidigt all besättning till verksamheten.

– Idag kan vi äntligen välkomna isbrytarpersonalen till Sjöfartsverket. Att hantera driften i egen regi är viktigt för Sverige och för att kunna möta de högre krav som ställs på totalförsvar och beredskap. Nu får vi ett rederi som är mer än tre gånger så stort och jag ser fram emot att tillsammans med isbrytarpersonalen fortsätta rusta oss för framtiden, säger Fredrik Backman, Direktör på Rederiet.

2021 genomfördes en förstudie som visade att det har skett betydande förändringar i de krav som Sjöfartsverket har på sig när det gäller bland annat uppföljning, kontroll och säkerhetshantering. Sjöfartsverket tar därför över driften efter att det förlängda avtalet med den upphandlade leverantören Viking Supply Ships nu löper ut.

– Vi är glada över att de flesta har valt att följa med över, tillsvidare- som säsongsanställda. Det är en trygghet att isbrytarna bibehåller sina kompententa besättningar i övergången. Efter en lång process kan vi nu blicka framåt och tillsammans vidareutveckla de delar som påverkar driften, säger Ian Lewenhaupt, Fleet manager.

I och med verksamhetsövergången och den nya isbrytare Idun växer rederiet på Sjöfartsverket från cirka 70 till runt 250 personer.

Varmt välkomna till Sjöfartsverket!

adam-andersson-atle-4

Nya isbrytare

Nyfiken på hur de nya isbrytarna fungerar?

Tjuvkika på nya isbrytare